Helder roze. Typische geuren van fruit, vooral aardbei en kers. Zeer
frisse en rijke smaak van vers ingemaakt fruit.
Klimaat: Het klimaat is typisch voor het centrum van Sicilië, het is er heet en droog, vooral
tijdens het groeiseizoen.
Ondergrond:
Kleiachtige bodem van kalksteen.
Vinificatie:
Druiven: Nero d'Avola 100% Oogsttijd: einde van september met de hand. zonder
malolactische vergisting. Bewaring: In stalen tanks bij een gecontroleerde
temperatuur 15 °C Rijping: vier maanden in houten vaten Gisting: wit in
roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur, op schil 12 uur koud en
fermentatie bij 14 °C.
TENUTE LOMBARDO
Tenute Lombardo is gelegen in een prachtig, heuvelachtig landschap op 600m
boven de zeespiegel. Ze bezitten hiermee een van de hoogstgelegen
wijndomeinen van Sicilië, wat ze fier accentueren door aan hun witte en rode wijn
de toevoeging 'Altura' te verschaffen (Nero d'Altura en Bianco d'Altura). Het zicht
is hier magistraal en bij mooi weer kan je een groot deel van Sicilië overzien, van
de hoge bergen van Madonie in het noordoosten over de Monte Cammarata in
het Sicani-gebergte in het noordwesten tot de zee van Licata in het Zuiden.
Gianfranco en Roberto Lombardo zijn de derde generatie die dit prachtige
wijndomein weer nieuw leven inblazen. Er wordt voor niet minder dan de top van
Sicilië gegaan en hun wijnen zijn dan ook ware juweeltjes te noemen. Door hun
hoge ligging, grote afstand tot de zee en strenge productienormen spreiden ze
een ongekende levendigheid en structuur tentoon die in dit hete en droge klimaat
vrij uitzonderlijk is. 's Nachts en in de winter kunnen de temperaturen echter
stevig zakken en verschaffen ze de druivelaars een betere ontwikkeling en langere
bloeitijd. De wijnen etaleren dan ook een evenwicht en spanning die in deze
contreien moeilijk te overtreffen valt. Nero d'Avola en Catarratto zijn hier de
meest verbouwde soorten.