Domein Steenberg - Riesling - Epen Zuid Limburg

Een droge witte wijn, met een florale frisheid. Zeer licht geel van kleur met iets groen. Uitbundige frisse en fruitige geur, floraal en iets kalkachtig. Droge, zeer frisse smaak, pittig, maar ook rond en iets fruitig. Lange, verse afdronk met vrij veel kruiden.

Klimaat: Het klimaat is, net als in de rest van Nederland, gematigd zeeklimaat met regelmatige neerslag het hele jaar door. Wel heeft Limburg te maken met een iets grotere invloed van het landklimaat omdat er geen grote temperatuurmatigende watervlaktes in de buurt zijn. Zo kan het zomers een stuk warmer worden dan in de rest van Nederland en in de winter een stuk kouder, vooral in het hogere Zuid-Limburg. Opmerkelijk is dat het voorjaar in vooral Zuid-Limburg iets eerder aanbreekt dan in de rest van noordelijker Nederland; vooral zichtbaar in de eerdere bloei van veel planten.

Ondergrond: Mergel met een toplaag van löss met silex (vuursteen).

Vinificatie: Fermentatie en rijping op RVS-tank

Domein Steenberg, op die silexrijke bodem van de Steenberg plantten de broers Marc en Luc Creusen en neef Stan Broecheler in 2008 opnieuw druiven. Pinot Gris en Gewürztraminer: Van elk duizend stokken. Daarvan zouden met gemak kunnen worden gemaakt, ware het niet dat op Steenberg indachtig de wapenspreuk (Vitrix fortunae sapiertia) * gekozen wordt voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Het aantal trossen per stok beperken en het krenten van de overgebleven druiventros verhoogt niet alleen de kwaliteit aanzienlijk het spaart ook de nog jonge planten.

In 2012 werd de wijngaard uitgebreid met de Riesling druif en werd het areaal Pinot Gris en Gewürztraminer uitgebreid. In totaal hebben we nu ongeveer een 3000 wijnstokken.14,49 €
Please select variants first