Russolo - Pinot Nero - Reserva - Friuli

Robijnrood maar niet diep van kleur. Delicaat en fruitig met complexe aromas van teer, vanille en een vleugje 'gerookt'. Een wijn met een uitstekende textuur, fluweelzacht en rond in de mond. (Behoorlijk verouderingspotentieel). AWARDS: 97 Punti Guida Maroni / Due stelle ?? Veronelli Guida Oro 2021

Klimaat: Het klimaat is koel in de winter en warm in de zomer en de lucht is bijzonder zuiver door de verderop gelegen Dolomieten. Zij zorgen ook voor voldoende neerslag.

Ondergrond: Wijngaard: Armentaressa (Lager gelegen vlakte): De arme bodem bestaat uit kalksteen en grind die er ooit door smeltwater van de Dolomieten zijn afgezet.

Vinificatie: De fijngemaakte druiven worden gemacereerd op schil gedurende 8 dagen in roestvrij staal van inox. Tijdens dit proces, is de extractie van edele polyfenolen mogelijk. De maceratie temperatuur is afgesteld op 26-30°C De wijn wordt 12 maanden gerijpt in nieuwe Franse eiken vaten en een ander deel in Amerikaanse vaten. (225 liter barriques) Bottelen gebeurt 15 maanden na de oogst.

RUSSOLO Al meer dan 100 jaar is de familie Russolo diep geworteld in de wereld van de wijn. Het begon allemaal met overgrootvader Giovanni Russolo die in zijn tijd bekendheid verwierf als beste wijnproducent van de Podernone regio. (Dolomieten) Zijn zoon was één van de eerste Italianen met een graad in de oenologie en starte het latere domein op in 1925. Het was echter pas in 1974 dat Rino's vader het huidige domein echt vorm gaf en later, in 1990, met de aankoop van de 1er Cru wijngaarden 'Ronco Calaj en Armentaressa' het zijn actuele topstatus verwierf. Door de uitzonderlijke ligging van San Quirino (De vlakte waarop de wijngaarden gelegen zijn sluit naadloos aan bij de zuid-Oostelijke Dolomieten, zonder enige verdere natuurlijke barrière!) is het mogelijk wijnen te produceren die een lekker, aromatisch karakter perfect koppelen aan een buitengewone levendigheid en fraîcheur. Dit in combinatie met Rino's ontegensprekelijke status als Top-oenoloog van de streek maken Azienda Agricola Russolo tot één van de meest benijdenswaardige domeinen van Friuli Venezia Giulia. De wijnen behoren tot de beste van de streek én in tegenstelling met de bekende bedrijven uit Collio zeer betaalbaar!

19,90 €